Hej alla matglada vänner!

Jag har i flera år haft en dröm om att starta ett matlag. Och vad är nu det, undrar kanske du. Jo, grundtanken är att man ses hemma hos någon, denne bjuder på middag och står för maten. Nästa vecka bjuder någon annan igen, och så fortsätter man laget runt. Ursprungligen tror jag att idén kommer från kollektiven, där man ofta har ett gemensamt kök och delade på matlagningen.

Jag tänkte modifiera idén lite!

Grundtanken är att vi ses ett gäng hemma hos någon som har ett funktionellt och väl utrustat kök. Vi skulle kunna träffas en gång i månaden, eller kanske var sjätte vecka. (Skulle vi bli många, kan man kanske hyra ett skolkök/hemkunskapslokal.)

Var och en tar med sej recept och ingredienser till en middagsrätt. Kostnaden ska bli ungefär 25-30 kronor per portion (inkl det tillbehör man väljer till). Alltså, det är meningen att det ska bli vardagsmat.

Var och en ansvarar för att laga sin rätt, alternativt byter man recept inom gruppen. Alla får med sej en familjeportion av rätten hem (man lagar kanske fiskgratäng, kokar potatisen gör man sen den dagen man vill äta gratängen), som man sen kan frysa in och värma en kväll när man inte känner för att laga mat. Den som vill kan göra matlådor.

Vinsterna, som jag ser det, är flera:

Variation i vardagsmaten. Vi får se vad alla andra äter! Många av oss går samma varv runt mataffären och plockar till oss samma varor varje vecka, och det är ju rätt tråkigt.

Det är roligt att laga mat tillsammans med andra.

Nya recept och idéer kring mat. Vi som gillar att laga mat, tänker och pratar också mycket om mat, eller hur?

Att man varje månad kan ha kanske 4-6 middagar klara att värma. Ganska skönt när man har mycket att stå i och kvällarna är korta.

Vid jul kan man till exempel göra lite julmat. Om nån vill bli av med Janssons frestelsen, så kan man ju göra den några veckor innan, och få ett dåligt samvete mindre. Man kan också tänka sej andra teman, att vi bjuder in nån som visar thailändsk matlagning exempelvis. Kanske ett kroppkakskok?


Är du intresserad? Maila mej på [email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0