Jeff Vader?

http://www.youtube.com/watch?v=Sv5iEK-IEzw

En strand

Jag makade undan de flata, vita stenarna för att göra en grop åt min beniga och solbrända kropp. Jag kröp ner i gropen och la mej på sidan. Vinden virvlade in små sandkorn under handuken som jag dragit upp över huvudet.
Bakom mej hörde jag vågorna slå mot den grusiga stranden, och så småningom smälte det ljudet ihop med vinden till ett varmt brus.

Jag tror jag var 11 år när jag somnade på en gotländsk strand, där solen värmt och havet svalkat hela dagen. Handduken luktade saltvatten och allt var solblekt, kalkstensdammigt och fötterna var fulla av små skärsår från vita musselskal som gömde sej i sanden.

I fikakorgen låg alla stenar som jag ville spara, som jag samlat in från strandkanten. Jag blötte dem igen, så att de fick liv och blev blanka som när jag hittat dem. En grå sten blev åter rödskimrande, en annan blanksvart.

När jag kisade kröp fram från min sovplats, stod solen lågt över havet. Det var dags att gå.

Dags att lämna sommaren.

Desilusión

Besvikelse, alltså.
Sveriges insats i EM kan sammanfattas så. Det var kul att trycka till Grekland. Det var spännande en halvlek mot Spanien. Och mot Ryssland var det nåt slags obehaglig känsla från början.

Och nu har mina favoriter Portugal åkt ut ur turneringen också. Antar att det är nu jag ska börja hejja på Spanien.

Jag är trött på Lagerbäck, främst på en punkt: Karln är ju oförmögen att AGERA när det behövs. Han petar lite i ena kanten av laget, och INGENTING händer, verkligen ingenting.

Det snackas om generationsväxling i landslaget, och man kan anta att det är i det laget som killar som Anders Svensson och Chippen kommer att vara åldermän. Och där en Zlatan med hela knän kommer vara en legend a la Stoichkov (utan vidare jämförelser).

Jag vet inte hur det blir, men jag tittar i alla fall.
Och sätter mitt hopp till Broakulla.

Tobbes blogg

Följer Tobbe Carlssons blogg på Ölandsbladets hemsida, det är en av min absoluta favoritbloggar. En del bloggar har jag börjat läsa med stort intresse, bara för att tröttna efter ett tag när det blir för pretentiöst, intimt eller pinsamt.

Tobbe klarar den där balansgången perfekt, tycker jag. Det är aldrig för vardagligt beigt, aldrig töntigt intellektuellt och aldrig pinsamt utlämnande. Vissa dagar skrattar man ihjäl sej åt Tobbes små förvirrade missöden, och andra dagar blir man lika frustrerad som författaren själv över hans skada som aldrig verkar ge med sej.

Häromdan hade han godheten att förklara exakt vad det är som fattas honom, det är vi ju många som har undrat. Jag var tvungen att fråga en av läkarna på jobbet. Han älskar fotboll och ser alla FF:s matcher, men inte ens han och tre kollegor som diskuterat saken hade lyckats lista ut vad "ödem i bäckenet" var för nåt. Då snackar vi typ 80 år samlad erfarenhet.
"Inflammation i symfysen" lydde den senaste benämningen, och det vet ju alla som haft foglossning var den sitter. Och det är klart har man ont där, då måste det vara omöjligt att röra sej snabbare än en mördarsnigel.

Jag hoppas verkligen han piggar på sej igen. Om inte annat för att visa gubbarna på fiket att han kan komma tillbaka.

Och tack för go läsning.

Fem klassiker att damma av

Några låtar som förtjänar att komma upp ur backen med vinylskivor. En del av er får väl gå på föräldarnas skivsamling...

"Angie" med Rolling Stones. Jag är verkligen inget Stones-fan, verkligen inte. Likväl är jag svag för denna, inte deras mest kända och det är synd.

"Ticket to Ride" med The Beatles. Min favorit med de här gamla gubbarna, söta var de när det begav sej... Kolla George Harrisons gitarrföring! Ett engagerat gäng.

"Redemption Song" med Bob Marley and The Wailers. Vilken text! Frigöra mej från mentalt slaveri, det vill jag göra.

"I Hope That I Don't Fall In Love With You" med Tom Waits. Den är ju bara för ljuvlig. En riktig fyllelåt, på ett fint sätt.

"Racing in the Streets" med Bruce Springsteen. Man kan inte tro det, men den här låten är från 1978. Sån här musik blir aldrig för gammal. Undrar om det inte är hans bästa låt. Vad tycker ni?

Gubbarna tar över

Sätt champejnen onn ajjs!


Marsianerna kommer

Läser en artikel i DN om NASA:s lilla tur till Mars. Där har man tagit en bild av landskapet och på denna syns en mystisk vit fläck. Konspirationsteoretiker tror nu att NASA försökt retuschera en rymdis som från början funnits med på bilden. Jag älskar konspirationsteorier, och maken brukar komma med egna. Underförstått, så är ju dessa mer eller mindre sannolika. Det ligger ju i begreppets natur.

Jag levde större delen av min barndom i panisk skräck för rymdvarelser. Pappa hade en skiva som heter "War of the Worlds", med läskig musik och Richard Burtons domdagsklingande berättarröst. Historien bygger på HG Wells klassiker med samma namn. Orson Wells gjorde den i radio på sin tid, och skrämde tydligen halvt ihjäl större delen av Storbritannien, som trodde det var på riktigt. Än idag far jag lite illa när jag hittar musiken på youtube (det är som "Carmina Burana", jag blir så rädd så det kryper i kroppen). Jag vet att det gjorts en film också, den har jag inte vågat se, trots att jag är 34.

Vi var och såg E.T. på bio, min styvbrorsa ville så gärna se den, och jag var väl kanske för liten. I flera månader låg jag vaken sent på kvällarna och väntade mej få se den lilla rymdisen dyka upp med sitt lysande finger i dörrhålet. Jag var skiträdd, rent ut sagt.
Och inte blev det bättre av Alien-filmerna och jag tyckte det var underbart när Will Smith slog rymdisen på käften i Independence Day. Sen blev jag skiträdd när den piggnade till igen.
Jag höll på att dö av skräck när de där tecknen i sädesfälten i England dök upp. Det tog onaturligt lång tid innan nån kunde förklara hur de hade uppkommit, och ovissheten var jobbig. Sen ska jag ärligt erkänna att jag blev liite besviken när det var människor som hade gjort dem. Antiklimax, kan man säga.

Jag tycker det är intressant hur rymdvarelser avbildas i filmer. Vad är det som säger att liv från andra planeter prompt måste vara människolika? Oftast har de ju två ögon, nån typ av näsa och klarar sej utmärkt på att andas våran luft. Jag menar, om liv ska kunna uppstå på andra, för oss väldigt ogästvänliga platser, då skulle de ju inte klara sej så bra om de behövde samma förutsättningar som vi. Och i så fall, skulle det ju bara vara att sabba deras motsvarighet till syrgastub, så är de ju rökta. Kan ju vara bra att tänka på i fall nån rymdis med gasmask blir för närgången.

Jag kan tala om att ingen skulle vara räddare än jag om det började landa rymdskepp på planeten Jorden. I "War of the Worlds" dör marsianerna tillslut av nån jordisk bakterie som de inte tål och blir uppätna av kråkor. Klen tröst, tycker jag, när mänskligheten ändå fick flytta ner i underjorden för att klara sej.

Konspirationsteorin i artikeln känns lite långsökt, så brukar det ju vara. Men jag tycker det blir så roligt, när folk snöar in på såna där grejer. Tänk att leva ett helt liv och bara fundera på hur NASA försöker mörka att det finns liv på Mars. Förresten fattar väl vem som helst att vi omöjligt kan var ensamma i ett helt universum. Att tro det är ju bara korkat.

Men jag säger som Kalle i Kalle & Hobbe:
"Om rymdvarelserna kommer hit, är det ju inte oss det är synd. Det är rymdvarelserna."

Inför matchen

Jag kan inte rå för att jag tycker det blir så otroligt löjlig TV när man pratar fotboll som om det vore världspolitik. Helst ska man börja minst en timme innan match, med att älta och analysera. Allt från vem som går ur bussen sist vid arenan, till gräsets kvalitet och via Zlatans uttalanden till Ekwalls kostymval.

Jag älskar sport, och särskilt fotboll, men jag far lite illa. Kan det inte ta lagom proportioner?

Såhär innan matchen mot Grekland, vill jag komma med följande påståenden:

Sverige har inte en chans. Tyvärr. Men ingen är gladare än jag om jag har fel.

Exakt vad tror man att Chippen ska kunna göra mot grekernas försvar?

Henke Larsson. Jag är så glad att jag hade fel när jag trodde jag hade sett slutet på hans karriär. Han har stordåd kvar att uträtta, halleluja.

Zlatan, vad gott att se lite attityd från nån som har nåt att komma med när det väl gäller. En svensk som inte fegar ur, det behövs.

Ekwall, snälla, du är så allvarlig så det bara är töntigt. Det handlar om fotboll, inte folkmord.

Jag vill inte se Ljungberg skada sej igen. Kan vi få slippa det?

Käre Gud, rädda oss från Robert Perlskog! Har nånsin en så inkompetent människa tagit så mycket plats i TV? Har han nångång kommit med en helgjuten analys av nånting? Han är pinsam, snacksalig och under stundom oförskämd och rasistisk. Kan det bli värre?

Det blir aldrig detsamma

Mamma, jag och barnen tar bilen till Skåne för att hälsa på min mormors syster, moster T. Det är en resa vi har gjort hundratals gånger, och den är förknippad med lika många minnen.

Huset som moster T bor i, har varit i familjens ägo i närmare hundra år. Där är mormor och moster T födda, här dog deras föräldrar. Det är ett litet trångt stenhus, med en sandig, dammig tomt.

När jag var liten och moster T:s man levde, luktade det cigarrök och matos i huset. Man fick sova på lakan som var fuktiga och doftade linneskåp. När man vaknade fick man gå ut och kissa i gräset, eftersom gäststigan inte hade badrum. I bortre änden av tomten odlades potatis, rädisor, rödbetor, vinbär, hallon och "mo-rödderna" stod i rader. Det var mat och fika och hemgjord saft, inläggningar och sill och nypotatis. Det var nybakt och äkta smör på mackorna, orgelspel och sång.

Nu bekräftar jag för tredje gången att det är söndag, kollar vad som ligger i dosetten och konstaterar att jag måste skura toan innan jag kan använda den. Jag ser med vemod alla svarta ränder kring lysknappar och dörrhandtag, de halvdiskade kopparna. Det finns inte längre några blommor i fönstren, och luckan till vinden är stängd. Min mamma vill ta med barnen upp dit, liksom hon fick gå dit när hon var liten, men det ligger råttgift på alla trappsteg.
Luften står still inne i det lilla huset, och det luktar mögel. Det är så dålig luft att jag får stickningar i ansiktet och måste gå ut för jag håller på att få andnöd därinne. Kanske dolde cigarröken möglet innan; cigarr och lavendel.

Minnesbilderna är många, när jag går genom trädgården och ut genom grinden mot allmäningen. Jag ser mina morföräldrar vid kaffebordet i "haven", då när de var i sextioårsåldern och var pigga och friska. Jag ler åt minnet av moster T med ett rabarberblad på huvudet som skydd mot solen. Brorsan och jag som led när vi fick inlagd pumpa till maten. Trädgården med alla träden, som kändes oändligt stor. Nu undrar jag var alla smultronplantorna tagit vägen och hur alla uthusen har kunna förfalla så snabbt.

Det är så oändligt sorgligt och tomt att se ett hus och en trädgård förfalla. Ett liv och ett arbete som liksom ebbar och flackar som ett ljus som nästan slocknat. Orken är slut, tiden är nästan ute och allt är jobbigt, nervöst och ostadigt. Platsen har förlorat sin själ på nåt vis, energin är borta och orken, ja den är definitivt slut.

Nej, det blir aldrig detsamma igen.
"... det är kanske bara det jag vill minnas
som jag minns..."

U2 - live

Sitter och lyssnar på "Rattle and Hum", en fullständigt genialisk platta. Jag förstår varför jag lyssnade så mycket på den när den kom, och varför den fortfarande har en ohotad plats på fem-i-topp-listan över mina favoritalbum.

Häromdan gick jag omkring i en klädbutik med "Hawkmoon 269" i öronen. Det var ingen bra idé, för jag var tvungen att gå in bakom en klädställning och hålla mej i densamma när Bono klämde i med "... like a thunder needs rain, like a preacher needs pain..." nånstans mitt i låten. Annars vet jag inte vad som hänt, antagligen hade jag börjat hoppa omkring och hallucinera fram nån slags konsertscen i bortre änden av lokalen. Jag var i alla fall nära att slänga huvudet bakåt och sträcka upp armarna i luften. Veckans psykfall.

Jag har ingen aning om hur många gånger jag legat på sängen i mitt flickrum eller suttit i bilen och sjungit stämsång med Edge i "Van Diemen's Land". Eller hur många gånger jag har spelat "Desire" så rutorna skallrat.

Första gången jag hörde den här skivan var i alla fall hemma hos min kille i åttan. Jag älskade redan då U2, men trodde ändå inte mina öron. Jag kunde inte fatta att den här musiken fanns, hur kunde det bli bra? Och jag slås av samma tanke igen nu när jag lyssnar 20 år senare (nyp mej, hur kan det ha gått 20 år?).
Några år senare, var jag helt adrenalinpundad efter min första U2-konsert och sprang ut från Skandinavium i Göteborg och skrek: "Outside it's America, outside it's America!!!". Det var det ju inte, men just då hade jag inte märkt om jag klivit ut på en annan planet.
Sen dess har jag sett alla möjliga konserter (bland annat U2 två ggr till), men inte mycket kan ens komma i närheten av den där första med U2.

För övrigt har jag två artister som jag ännu inte sett, som det skulle vara kul att få uppleva. Det är två herrar som börjar bli till åren, nämligen. Kan ni gissa vilka?
(De jag redan sett är: U2, Springsteen (3 ggr), Dire Straits, Bryan Adams, Radio Head, R.E.M., Sting, Simply Red, Nirvana, D.A.D., bland många andra.)
Dessutom funderar jag på att boka en flygbiljett till Island i juli. Damien Rice tänker visa sej för mänskligheten då, det vore nåt.

Rastlös

"Walking like a one-man-army
fighting with the shadows in your head
Living out the same old moments
knowing you'll be better of instead
if you could only
say what you need to say
Say what you need to say"

"Say" - John Mayer

"Du och jag för att nån var full,
du och jag för våran skull,
du och jag för stämningen,
för den mjuka bedårande skymningen
för isen som äntligen spruckit loss
å du och jag för oss
Det är bara strimmor"

"Strimmor" - Lars Winnerbäck

"So they came for you
come snapping at your heels
They come snapping at your heels
Don't break your back
if you ever hear this
Well don't answer that
'Cos in a bullet proof vest with the windows all closed
I'll be doing my best
I'll see you soon
And in a telescope lens
and when all you want is friends
I'll see you soon"

"See You Soon" - Coldplay

Det är det lilla, rena ögonblicket jag är ute efter.
Mitt i all rastlöshet, stress, trötthet.
Och när det ögonblicket kommer,
räcker insikten om att det händer nu
för att det ska vara borta.
Varför ska det vara så?
Hitta meningen
och den ska genast ta strypgrepp på dej.

Stress-Sverige

Klockan var 7 minuter över tolv idag i gymmets omklädningsrum. En kvinna i min ålder säger till sin väninna: "Jag måste vara tillbaka på jobbet vid halv ett, å så ska jag äta också innan." Hon sa det inte med desperation eller panik, utan med stolthet i rösten.
Jag tycker det är märkligt att det i vår kultur är FINT att stressa. Man beundrar folk som klämmer in så mycket som möjligt på som lite tid som möjligt.

Och själv gör jag likadant. Som idag:

Skjutsar barnen med cykel till dagis och skola.
Åker hem, gör räkningar och läser tidningen.
Packar träningsväskan och åker till gymmet. Känns som om jag har ont om tid hela tiden. Tränar en timme och gör mej iordning. Häver i mej en återhämtningdryck.
Går runt på stan och letar efter en datorväska. Köper en och lite shorts till barnen.
Åker hem, tar cykeln och hämtar barnen. Väl hemma igen, kan jag äntligen äta lunch, då är klockan två.

Ja, det är ju avkopplande att ha en ledig dag ibland, inte sant?

Det eviga ätandet

Vädret inspirerar till matlagning, men vem orkar äta när det är varmt? Jag blir sugen på salt; oliver, grillat, flingsalt och allt möjligt annat konstigt. Barnen äter glass i mängder, och det är svårt att stoppa dem, de behöver ju kyla ned sej lite.

Kall mat är oslagbart när det är sommar. Jag lagar mängder av varianter på sallader. Med bulgur, pasta, matvete eller bara grönsaker. Det blir mycket på Kaisa Wargs vis, det som finns hemma. Ägg, konserver, grönsaker, inlagda grejer, örter från trädgården. Igår blev det klassikern sallad från Nice, med tonfisk, ägg och diverse grönt.
Barnen äter faktiskt det mesta, om man inte rör ihop alltihop så de inte ser vad det är eller det är svårt att pilla bort det de inte gillar. Vi är uppe på ganska hög vuxennivå på smakerna nu, och jag hoppas det ska gå bra i Spanien också. Det är lite svårt att få allt att smaka precis som hemma när man har andra råvaror.

De flesta som har barn känner väl igen sej i att man kör fast och lagar samma mat vecka efter vecka. Skulle man nångång råka hälla lite vin i köttfärssåsen eller röra ner lite kaviar i kalla fisksåsen, höjs samtliga ögonbryn kring matbordet. Man riskerar att nån helt lägger ner besticken och vägrar äta, en svår stund när alla är trötta och hungriga. Då blir det "det eviga ätandet", med tillhörande gnäll, tillrättavisningar och klagomål. Ingen vidare njutning med andra ord.

Ett tag var jag svårt beroende av thaimat, det har jag inte gett mej på att ge barnen ännu. Därför fick jag hämta thaimat till lunch ibland när jag var ledig, och sen lida av längtan efter röd curry och kokosmjölk tills nästa tillfälle gavs.

Just nu pundar jag på vitt bröd doppat i god olivolja. Det låter löjligt enkelt, vilket det också är. En skål olja med lite flingsalt på botten, och bröd av medelhavstyp.

På Cypern-semestern åt jag väldigt "ren" mat. Jag vet inte varför jag fastnade för det uttrycket, men jag kände mej ren i kroppen (då har jag tänkt bort alla San Fransisco-drinkarna som jag drack). Jag käkade sallad, grillat kött eller fisk, grillad paprika och aubergine, oliver, tomater, lök, gurka och vitt bröd. Mådde bra av att hålla mej borta från all ost, fil och rågbröd och all hysteriskt fiberrik mat som jag ätit i flera år för att det ska vara bra för magen. Men jag tror inte på det längre, jag tror fan jag är allergisk mot fibrer. Nu har jag ätit laktosfritt i sex veckor också, och mår väldigt bra.
Vitt bröd, laktosfritt, rent magert kött och grönsaker. Jag vet inte vad den kosten kallas, men det ligger ganska nära det klassiska medelhavsköket.

RSS 2.0