Farväl till Lundell

Volym III är utläst, detta inte utan saknad, kan jag säga. Det har varit ett sanslöst läsäventyr, bättre story kan man knappt dikta ihop.
1992-2007, man får känslan av att Lundell kämpade mycket ensam i en enorm motvind hela tiden. Det var i och ur förhållanden, ensam vårdnad om tre barn (med disk, tvätt och makaronipuddingar), turnéer, skivor i massor. Och så det berömda fittstimsbråket, vilket jag i det närmaste hade förträngt faktiskt. Vilket jävla liv! Jag tycker det hela är rätt patetiskt, a pissing contest av typen:

"jag är feminist, haha"
"men jag har en pick, haha, piluttadej!"
"ja, men jag kan säga att du är sexistisk då, och alla kommer hejja på mej"
"jaha, va rädd jag blir, jag är mer känd än du och äldre också"
"alla män är våldtäktsmän"
"å alla tjejer vill ha sex med välhängda män, men de låtsas bara inte om det"

... ja, ni fattar. Det var ju trendigt med kulturskribentfeminister då, ett helt koppel av dessa gav sej på Lundell, som väl gjorde missen att försöka freda sej. Jag ska inte säga att jag hejjat på nåt av lagen (jag hejjar av princip bara på Leksand och FF), men det hela blev lite löjligt till slut.

Låtlistan ja, den innehåller guldkorn som my all time favv "Stenkusten", niominutersklassikern "Skandinavien" och skönt sentimentala "Två gamla hundar" samt "Jolly Roger".
Får ett mail av en vän som varmt rekommenderar Under vulkanen, vinterns Lundellnyhet, en box med 14 cds och två dvd:er och textbok. Det mesta utgivet och outgivet ryms där, med demos, radiospelningar före första plattan osv, och sträcker sej från 1972 till nu.
Imponerande förstås, men nu tror jag behöver en paus, en Lundell-fri zon.

Ja, ett par dagar i alla fall.

Utraskat

Jaha, då var granen utslängd och barren bortstädade. Julen är över i det här huset, och det är lika skönt varje år. Polkagrisstängerna som var kvar är uppätna. Barnen är ute och rullar snöklot.

Nu är det nyårsmiddagen som ska fixas. Tycker det är kul att laga mat när det är gott om tid. I år har vi satsat lite extra på gott vin och champagne, sällskapet är litet så då kan man unna sej.
Vinet kommer från den nionde påvens slott, eller är det påvens nionde slott, ja, skitsamma gott är det i alla fall. Champagnen är den där klassiska i svart flaska, den ser jag mest fram emot, svår beroendeframkallande dryck den där.

Extra glad var jag igår för att min fot kändes hel igen. Jag gav mej på att jogga runt ghettot, det gick fint. Va svårt det är att springa ute, man bli inte så fint pace-ad som man blir på löpbandet. Jag tyckte det gick så fint första kilometern, men sen blev det jobbigt. Hybris, antar jag. Äh, det är bara att ta nya tag. Ser fram emot att slippa halt omkring på gymmet...

Besserwissergenerationen

Nu, när vi alla har tillbringat mycket tid med våra familjer, vill jag framföra en teori om vår föräldrageneration. 

Det handlar alltså om "föttitalistena", som de själva kallar sej. Det tycker de låter fint och sammanhållande på en generation människor som växt upp under alla tänkbara förhållande, mitt i folkhems-Sverige, i skuggan av ett världskrig och ett bondesamhälle som rest sej ur askan, blivit kulturellt och snart skulle bli världskänt för demokrati och mjukporr.


Nu ska alltså ge mej på att generalisera kring dessa människor, eller kanske framförallt männen.

Jag kan säga att det knappt gått en dag i mitt, snart 34-åriga, liv som jag inte blivit har blivit rättad, åthutad, undanknuffad eller tillrättavisad av en man ur den här generationen. De nämligen kan, vet, känner till och har kontroll på hela världsalltet, allt som där i lever och fungerar. De är besserwissergenerationen.


"Hödödu, tjejen. Är det inte bättre du parkerar längre fram där det är mer plats?", sa en man till mej på stan häromdan.
Jag tänkte fickparkera utan för gymmet med min jättestora bil i en jätteliten parkeringsruta. Då knackade den där karl på rutan, och framförde sin idé om var jag skulle ställa min bil.

"Tack, men det går bra", sa jag och backade in bilen i rutan.
Medan jag gjorde det, stod karln kvar på trottoaren och väntade på att få se mej backa på bilarna runt omkring. Han var övertygad om att nåt skulle gå fel, en liten "tjej" i en så stor bil, det kan bara gå på ett sätt. Och jag sände ett litet tack till bilskolläraren som lärde mej fickparkera med i stor volvo.


Sådär blir man tilltalad av besserwissergubbarna; "hödödu", "döö", "grabben" (även om man är 35), "tjejen". Har ni som har en far/svärfar (kan också vara nån utomstående) i den här åldern nångång försökt tala om att ni till exempel har varit på byggvaruhuset, färgaffären, hos bilhandlaren eller till och med nåt elektronikvaruhus och fått lära er att så och så funkar det med tryckimpregnerat virke eller oljefärg på teakmöbler eller trådlösa nätverk utan att era farsor lagt sej i och vetat ännu bättre? Är det inte i själva verket så att de har gjort allt du försöker göra hundra gånger innan? Och så säger de: "hödödu, grabben, jag ska säga dej...".


Besserwissergubbarna kan också allt om matlagning, blöjbyten, barnuppfostran och priset på en liter mjölk, trots att de i själva verket aldrig deltagit i några såna göromål eller inköp. De har bara medfödd kunskap om dessa ting ändå, och är det inte medfött så har Bengt på Västergatan eller Lennart på macken talat om hur det ligger till. Så det är en med heder och samvete svuren sanning, att så ligger det minsann till.

På stormarknaden häromdan, stod jag och barnen vid fiskdisken. Dottern undrade varför vi inte skulle köpa en hel lax, hon tyckte den var fin. Jag förklarade att jag inte kan rensa fisk, så jag betalar gärna nån kompetent fiskhandlare för en färdig filé. Bakom i kön stod en man som började ojja sej över hur hemskt det var att genuina husmoderskunskaper inte fått fäste hos den yngre generationen.
"Vi har råd att köpa laxfilé", sa jag till barnen, vände mej mot fiskhandlarn och tillade "Kan du vara snäll och dra ur benen också?"
Jag gillar att laga mat, men jag vägrar till exempel att göra två kilo köttbullar. Är det då en skam att köpa färdiga köttbullar, om alla ändå tycker att de är goda? Är det en skam att köpa färdiga fiskfiléer, ska vi börja köpa hela kokhöns också och plocka dem ute i trädgården? Ska jag be maken skjuta en bunt harar som vi kan hänga upp på altanen?

Min farfar var målarmästare och säkert grym inom sitt gebit, men om han ville ha nåt rörmokarjobb gjort, så ringde han antagligen till en rörmokare. Såna jobb kräver kompetens, man vill inte ha ett halvdant arbete gjort, man chansar inte och löser det hela lite provisoriskt.
Den här generationen i sin tur, "föttitalistenas" föräldrar, födde upp en hoper ungar som redan från födseln var utrustade med hela den samlade hantverkarkårens kunskaper. Och visst, gu ske pris, visst finns det de som byggt en herrans massa badbryggor och sommarstugealtaner och hängt upp mörkgröna medaljongtapeter i gillestugor. Andra har väl bytt ett och annat tändstift eller avgassystem, dragit el ut till friggeboden eller backat in ett släp till nån omöjlig plats.


"En trasig kobratelefon? Inga problem, ge mej stämjärnet och lödkolven från Clas Ohlson, älskling!", hördes det från sjuttitalsvillorna i min barndom.
"En vattenläcka? Inga problem, Bosse på banken har en grävare. Den lånar vi!".
Oäääh!

Sen undrar de varför vi inte ber dem om hjälp, när nåt går sönder. Nä, för vi vill inte att det ska bli värre!
"Det är lugnt, farsan, vi har ringt rörmokarn. Han är på väg.", det där sista lägger vi till för att försäkra oss om att inte farsan ska hinna komma med verktygslådan (de har alltid med sej egna verktyg) och laga sönder nåt.

"Ska ni verkligen ta hantverkare till det? Vet ni vad ett helkaklat badrum kostar idag? Trettitusen!" Och vi tvingas svara:
"Nej, det kostar 200 000, och det har vi redan lagt på huslånet." Usch ja, det slösas för mycket med pengar. Man kan väl inte köpa nåt som man inte har kontanter till?

När de ska ut på resa, besserwissergubbarna, då är det noggranna förberedelser. Man vill ju till exempel inte bli tvungen att fråga om vägen, det är ju den ultimata förnedringen:
"Vi har ju KAK:s bilatlas! Alla europavägarna är med."
"Men den är ju från 1978..."
"Ja, de har väl inte flyttat på några svenska städer sen dess!"

Nä, men vägarna kanske inte är samma... eller?


Lundell volym II

Nu har jag tagit mej igenom volym II (kallade den första felaktigt för "del 1" vilket jag beklagar, det finns säkert en genomtänkt idé bakom att kalla dem volym I-III) av den digra Lundell-biografin.

Oj, kände jag, vad han har lämnat ut sej och de sina genom åren. Allt är mer eller mindre självupplevt i alla böcker, låtar och dikter. Jag måste tillstå att jag visste väldigt lite om Lundells privatlliv, alla turerna kring alkoholismen och nykerheten, skilsmässorna, barnen, husen och allt annat härj. Ja, jag visste lite, fast jag visste i själva verket också en hel del.

Låtlistan till denna volym innehåller bland annat "Håll min hand hårt" och "Blå Range Rover", ytterligare personliga favoriter. Det är två låtar som, enligt vad jag vet, verkar säga mycket om Lundells person. De skalar av allt skydd från osäkerheten, sökandet, otryggheten, strävan efter andligheten, ensamheten i missbruket, sorgen inför den söndrade familjen, rädslor och kärlekstörsten. Lyssna gärna. (Här hade jag tänkt lägga in nån länk, men det blev inget bra.)

Jag är imponerad av Lundells produktivitet, låtar som jag trodde var gamla, var istället nya och tvärtom. Har bara läst en tredjedel av hans romaner (bättring? ja kanske en dag). Varje bok och skiva/box redovisas i biografin i varsitt eget kapitel, med bland annat "nördfakta" av typen hur många gånger olika typer av sprit nämns i respektive bok. Kul!

Ja, igår skilde han sej två gånger, Lundell. Det var lite mastigt på en eftermiddag. Nu har jag precis kommit förbi redogörelsen för Saknaden (som för övrigt skildrar betydligt fler sexuella äventyr än de tidigare böckerna, om nån nörd bryr sej), en underbar roman som jag rekommenderar. Jag är ju ingen litteraturvetare, men tycker mej begripa this much.

Han får nog stå kvar som husgud i alla fall. Men han har fått kliva ner från pedistalen.

Mat mat mat

Det eviga problemet och samtalsämnet under lediga dagar med familjen är vad vi ska äta. Det är ju nu man ska försöka ha tid att förnya sej lite och servera nåt annat än falukorv, färdiga köttbullar eller pasta med kyckling (dvs tärnad frusen kyckling som tokvärms och förgylls med nån i stunden påhittad sås).

Problemet är alltid; ska barnen gilla maten? Måste säga att de är välutbildade vad gäller mat, de käkar allt från oliver till broccoli och räkor. Men gränsen går nånstans vid de vi vuxna verkligen gillar; wok med jätteräkor, vårrullar och currykyckling.

Att det är juletider förenklar inte precis saken. Barnen gillar köttbullar, men är i övrigt inga smörgåsbordare. Julafton var tidigare en plåga på matfronten; barnen åt tre köttbullar var och undrade sen var godiset var. Följden blev naturligtvis sockerchock och stolla-rycket genom huset. Sen fyra år tillbaka äter vi därför alltid kalkon på julafton, alla blir mätta och glada och ingen behöver få ont i magen av sill och fett.

Ska nu följa min bloggarkollega Mauro Scocco i fotspåren och börja beklaga mej över matbutikerna i närheten. (Han bor ju på Östermalm, vad klagar han på förresten?) Det är högst ordinärt sortiment förstås, grön-vita eller röd-vita kassar. De gör väl så gott de kan med det de får sej tillsänt, antar jag, men ingen sån butik inbjuder till nåt inspirationsklimax precis. Det är enorma frysdiskar, färdigpackat (neeeeeverrrr touched by the haaaand of maaaan) kött och den evigt permafrostade fisken. Grönsakerna har oftast i sällskap med frukten, rest över halva jordklotet. Det får jag ingen matlust av.

Senaste matinspirationen, är den underbara mat- och släktkrönikan Mina fastrars mat av Paolo Roberto. Måste erkänna att jag nästan grät lite när jag läste att han kämpat med att våga skriva (påhejad av sin fru) eftersom han är dyslektiker. Ja, det är hursomhelst en jättefin bok. Sådär ska en kokbok vara; man vill slicka på bilderna! Och sen en bra historia bakom receptet.
Femman repriserar Hemma hos Jamie. Underbart, förutom att kocken själv blivit lite nöjd och fet...

Barnen älskar matlagningsprogram, det tycker jag är bra. De verkar särskilt förtjusta i Nigella, kanske för att hon alltid gör nåt med choklad på slutet. Jävla matlagningsprogram, säger maken, man blir ju så hungrig.
Kan själv tänka mej att stå och riva parmesan en hel dag när jag har inspiration. Baka matbröd, göra bulgursallad med aprikoser och rostade solrosfrön, pasta med grillad paprika och tonfisk, stekt makrill, hel laxsida i ugnen med örtolja på, tzatsiki, kycklinggrillspett med marockansk marinad, ja... men det är ju ingen vardagsmat tyvärr. Inget jag slänger ihop 16.30 en onsdag när barnen skriker och jag har blodsockerfall.

Idag blev det tacos igen, älskat av samtliga i familjen inkl. katterna som åt upp osten som blev över.

Kalkon-tv

Såg verkligen fram emot att se svt-dramat om Strindberg igår.
Men ack, det var nästan lika illa som Snapphanarna förra året. (Som ju handlade om ett gäng efterblivna bönder som gick omkring i de skånska skogarna och viftade med knivar och hotade att slå hela arméer av svenskar på käften. När hämnden sen skulle utkrävas, "they bravely chickened-out". Plågsamma minnen.)

Återigen fick vi nu se kulisser i masonit, innantill-lästa repliker, usla, pinsamma animerade bakgrunder och så all denna finlandssvenska *suck*.
Dessutom lämnas man undrande över varför Strindberg, som inte hade mat för dagen och snart skulle bli vräkt, hade tid och ork att vårda ett par krispigt fräscha pelargoner som han hade i fönstren?

Som grädde på moset:
Den vedervärdige Börje Ahlstedt i rollen som fadren. Usch! Jag väntade på att han skulle börja spotta.
Och den första finlandssvenska flickvännen! Usch. Hon såg helt lobotomerad ut.

Jag tycker Jonas Karlsson är en suverän skådespelare, Sveriges Johnny Depp. Men man fick vänta i 87 minuter innan han blixtrade till igår, då hettade det till mellan Strindberg och Siri von Essen. Däremellan fick han ett par gånger till en härligt strindbergskt galen blick, inte mer.
Undrar hur det kan komma sej, att så många begåvade människor som är inblandade i en sån produktion, inte känner på sej vart åt det barkar? Känner de inte doften av kalkon? När det enda som saknas är att nån kör en näve genom masonitkulissen?

Första recensionerna av Arn tyder ju på att det är samma nivå på biograferna. Nä, det får nog vara för mej.

Sätter mej hellre vid tv och väljer nån av följande höjdarrullar:

Lost in Translation. Min absoluta favorit! Den är underbar.
Love Actually. Mår man inte lite bättre efter den, så vet jag inte...
Annie Hall. Woody Allens briljanta kärlekshistoria.
Howard's End. Eller läs boken för all del.
Återstoden av dagen. Sir Anthony Hopkins och Emma Thompson i ett ljuvligt drama om att fånga den berömda dagen.
Åskbollen, eller nån annan gammal Bond-film. Bara att få se Sean Connery i frottéshorts...
Sagan om Ringen, det börjar bli dags att se alla filmerna igen. Ingen masonit här inte.
Gilbert Grape med, just det, Johnny Depp.

Rötter

På resa genom Småland. Gråväder, dimma och dis över landskapet. Stenmurar, bumlingar, röda mangårdsbyggnader, lera, blöta djur i hagarna. På många håll är det folktomt, övergivet med utslagna rutor och urblekta plastblommor i fönstren.

Det jag ser, får mej att fundera över allt som mina barn aldrig kommer att få uppleva, allt det där som tillhör en förlorad värld. En värld som vi målat över, köpt oss fria från, plöjt upp, asfalterat och rest ifrån mot varmare länder.

I ett bonnakök i min barndom luktade det strömmingsrens, surnande mjölk och kattpink. Gula skalpotatis ångade på tallrikarna. Den omisskännliga doften av fläskfärs, stekos och armsvett låg tjock därinne. Kaffet var tunt, men oerhört varmt. Sockerbitarna var prickiga efter flugorna. Och hettan från vedspisen dallrade genom rummet.

På en grusväg genom granskogen går jag ibland på somrarna. I vägrenen lyser röda smultron. Den skogen har en speciell värme och vägen är knölig, stenig, full av rötter och grästuvor. Kopparödlor ligger i solen på stenarna. Det blåser alltid däruppe på höjden och det susar och knakar i träden. (Såg du linneorna där vid stubben?)

Arne brukade sitta på sin pinnstol intill spisen. I hans kök var allt blankslitet och omgivet av en smutsrad. Allt var tummat, nött och skitigt. Av honom köpte vi havre till hästarna och mjölk i kanna.
När jag tänker på honom, skäms jag för saker som jag jagar i livet. För stressen och hetsen och de onödiga inköpen. Skäms för att jag behöver sakna tystnaden och tallarna vid havet.

I Annas kök doftade det alltid mat, piptobak och kaffe förstås. Hennes jordgubbar var solvarma, såna jordgubbar finns inte längre. Vid havet är det i mina minnen stilla och soligt. Vägen dit var sandig och barren som gömde sej i sanden stack i mina bara fötter.

Väcktes av flugor som studsade mot fönsterrutorna, eller någon båt som gick förbi på sjön. På solsidan satt pappa på trappen med kaffet.
Vi sprang ner till sjön och fötterna undvek skickligt alla vassa stenar på stigen.


Allt vi säger att vi värdesätter i livet; varför omfamnar vi inte det?
Allt vi säger att livet ska innehålla; varför fyller vi inte livet med det?
Allt vi säger att vi vågar; varför kliver vi inte ut i det?
Allt vi säger att vi vill ha; varför köper vi det?
Allt vi säger att vi vill ge våra barn; varför gömmer vi det för dem?
Allt vi säger att vi vill göra; varför lämnar vi det ogjort?
Allt det vi säger att vi är; varför är det allt vi aldrig varit?

Ni hittar mej på jobbet

Idag ska jag jobba.
Nää, tänker ni, det är ju söndag och dan före dan.
Men jo, det ska jag i alla fall.
Är glad att jag valde kvällspasset, nu fick jag sovmorron och frukost med familjen.
Det är lite som att jobba midsommar, alla vill hem så fort som möjligt, personalen försöker äta tillsammans (nån kanske har med nåt gott till kaffet) och man kan ge sej sjutton på att det händer nåt akut.
Proffs som vi är, får vi då och då springa runt med våra maskiner på sjukhuset om nån patient inte går att flytta. Sånt händer ofta på lördag eftermiddag, midsommarafton eller motsvarande. Kan inte folk skärpa till sej när det är helg? De får väl ta och gaska upp sej lite! Hålla på och ligga och sjåpa sej med lungödem! Uscha.
Men vi håller tummarna, för en fröjdefull jul och en tidig hemgång.
Sen ska jag vara ledig i två veckor.
Tur för er, då får ni mycket att läsa.

Lundell i backspegeln

Har äntligen fått ro att sätta mej ner och börja läsa Lundell-biografin "Vill du ha din frihet får du ta den" av Måns Ivarsson. Ett matigt verk vill jag lova.
Nog visste jag att Lundells låtar till viss del var självbiografiska, men omfattningen överraskar ändå.

Ivarsson har haft godheten (?) att skriva en liten lista på låtar med vilka man ska ackompanjera sin läsupplevelse. Biografin har tre delar, alla med varsin lista. Del 1 handlar om åren 1949 till 1982 och låtlistan innehåller nåra av mina absoluta favoriter; "Det jag vill minnas", "Bli som du" och "Lejon på Gotland".

Jag var tjugo när jag läste "Jack", hade börjat lyssna på Lundell nåt år eller två innan. Det var i samband med att "Måne över Haväng" kom ut, jag fastnade för den. Jag minns att jag satt i mörkret på mitt flickrum och lyssnade på "Siddharta" och "Jag gav bort allt". På nåt sätt infann sej en insikt om hur lite jag visste om livet och hur lite jag hade varit med om. Lundell blev lite av en husgud.
Jag tyckte det verkade som om han visste en jädra massa om allt det där med kvinnor och män och barn och livet och hur man försöker få allt att gå ihop. Framför allt hade han ett sätt att berätta om kvinnor som jag trivdes med. Det var väl mest nån slags omöjligt ideal, som inte poeten själv heller kunde reda ut. Själv säger han ju att han beskrivs som kvinnohatare, men nej, jag har aldrig sett det så.
(Tänker ibland på den där raden ur "Rått och romantiskt": "Vad hände med alla vackra, vilda kvinnor?". Jo, det kan man fråga sej.)

Nu när jag sitter och läser om Lundells eskapader under sextiotalet, känner jag att jag inte har nån kontakt med det livet som "Jack"-karaktärerna levde i Stockholm under den tiden. Lundell vimsade omkring en hel sommar i päls och shorts, drack mellanöl, seglade i skärgården och var allmänt upprorisk.
Jag minns att jag nån gång frågade mina föräldrar vad de gjorde då när det var uppror, protestmarscher och demonstrationer över hela världen. De ryckte mest på axlarna och menade på att det inte hände så mycket sånt i småstaden. Men musiken bar de med sej, och pappa indoktrinerade oss med Beatles hela barndomen.

Självbiografiska låtar, ja. Måste undra kring den där motsägelsefulla och lite skeva bilden av kvinnor som Lundell brottas med. Läser i biografin att han förlorade oskulden i nån slags gruppvåldtäkt på en tjej som de supit full, och det är ju onekligen motbjudande. Visst jag har ju hört "Sjöar" åttahundra gånger, men aldrig tolkat den så bokstavligt. Hela den låten är som en suggestiv skröna med mytiska svängar och glapp. Kan tänka mej att den är skriven i terapeutiskt syfte. Lundell säger själv att det tog honom tjugo år att skaka av sej händelsen, att den förföljde honom.
Oh, fan.

Robert Wells är borta, skönt!

Vad skönt det är att det finns experter. Folk som kan sin sak, nåt som inte vi andra fattar.
Idag har jag träffat fyra såna duktiga människor.

Först var det frissan Karin. Hon kan mitt hår och hur det ska se ut. Det ska vara rakt och lagom urklippt lugg, minimalt klipp på längden, lite insvängd siluett - i kombination med trevligt kallprat. Till henne går jag när jag börjar se ut som Robert Wells i huvet, lika skönt varje gång när han är borta.

Därefter inköp av ny digitalkamera, den gamla har havererat lagom till helgfirandet. Objektiv, blixt, automatik eller inte automatik. Remmar, väskor, minneskort (1 eller 4 GB?), batterier, laddare, USB-kablar och programvara. Dottern ska få den gamla kameran efter den har blivit lagad, hon har blick för det där (hon har tagit min profilbild på ansiktsboken, förresten).

Sedan var det mannen från vaktbolaget, som kom och visade alla finesser med det nya larmet. Inte speciellt svårt, men det hade nog blivit lite krångligt om vi hade försökt lista ut det själva. Bra grej att det också fanns ett trygghetslarm i servicen.

För det fjärde, skokillen. Efter två graviditeter med tillhörande viktuppgång, har mina fötter blivit ganska uttrampade. Jag föddes väl med ett pronationssteg, som nu har övergått i nån slags vanställdhet. Nu liknar min vänstra fotled mest en självläkt fotledsfraktur.
Iläggen har hittills funkat bra under träningen och avlastat knän och hålfötter, men nu har jag istället fått ont i tåbenen *suck*. Det har nu skokillen fixat, med ytterligare små kuddar, pilotter, under foten. Fantastiskt, inte ont alls längre.

Nu kan ju jag berätta vad jag är expert på, och jag lovar att ni inte kommer fatta nåt. Njursjukvård är väl inte det enklaste ämnet kanske. Alla ni som jobbar som lärare, säljare, i butiker eller på dagis, sätt er nu och googla lite i ämnet. Inte så lätt, nä. Så det är ju ganska bra om jag sköter den biten, så kan ni ju syssla med ert.
Visst är det skönt att nån tar hand om det där, som man själv inte begriper.

Rock'n'roll radio, stay tuned for more...

Ibland förtjänar man verkligen ett glas vin vid arbetsdagens slut.
Idag har jag en sån dag.
Jag har också en sån dag när jag inte kan äta, fast jag är hungrig hela tiden. Satt nyss vid matbordet och tittade på när övriga familjen åt middagen som jag själv lagat, men inte kunde äta. Jag kallar det för mina anorektiska dagar (förlåt alla anorektiker, jag tar er sjukdom på största allvar, men jag har inget bättre ord för det).

Så det verkar som om min middag idag kommer att bestå av vin. Inte så dumt, jam-packed med kalorier, jag kommer att vara jättepigg en lång stund och sen kommer jag antagligen sova väldigt tungt.

Alla som jag jobbar med vet att det varit en skitdag på jobbet. Lunch tio minuter, fika femton minuter (med kollegan F:s underbara kaka), däremellan till fots oavbrutet. Sånahär dagar fattar jag inte varför jag jobbar inom vården, det är ju ett mög alltihop.

Första året på gymnasiet jobbade jag på radion, oj va kul det var. Vi gjorde ett hopplöst ungdomsprogram som ingen lyssnade på för att samtliga inom målgruppen befann sej i skolan när programmet sändes. Vi hade en lyssnartävling och det var alltid samma snubbe som ringde in, och han tillhörde inte målgruppen, det kan jag lova.

Det bästa med jobbet var skivarkivet, mixerbordet och att ingen undrade varför man satt där på kvällar och helger. Resultatet blev ett otal blandband, av vilka jag skickade de flesta i vadderade kuvert till min brorsa på luckan på I12. Ljudet var superb med den tidens mått (cdn var en nyhet), och man kunde mixa ihop vad som helst och lägga in käcka jinglar av typen "this is rock'n'roll radio, stay tuned for more rock'n'roll".
(Vill också minnas att jag fixade in gode, gamle vännen P på en praktikplats som sen ledde honom till en lång karriär inom reklamradion och nu hör jag honom ofta på tv, det värmer. Han är förresten lika musiktokig som jag, dock med delvis lite annan smak.)

Radiojobbet hör tätt ihop med allt annat på gymnasiet; rubgyn, killarna, fika med Marlboro 100's, lunch på Olgas eller Ming, körkort, fotbollen (då var det derbyn mellan FF, med Jensa förstås, och klubben), swing, tre öl till festerna, pasta med burktomater, rökelse, Counting Crows och Sting. Det var innan datorer och mobiler, i reklamtv:ns barndom och när alla såg "En röst i natten" på söndagkvällarna.

Radiojobbet försvann (efter en kortare sejour som programsekreterare på radiosporten med de goa gubbarna), men ett annat jobb som varit viktigt för mej dök upp, det ska jag berätta om en annan gång.

Sånahär dagar funderar jag alltså på varför jag jobbar med det jag gör. Det är ju i det här, som du sitter och läser nu, som jag egentligen lever; en värld av ord, funderingar och formuleringar. Jag har ett visst mail (helt avgörande faktiskt) att tacka för att jag sitter här nu, och upptäcker att snabbskrivandet och tankarna finns kvar nånstans i reptilhjärnan och nu får skramla fram.
Och så vill jag också ge en varm kram till kollegan F (inte för kakan, även om den var så god att till och med Alen höll på att dö av lycka vid fikat) för att jag fick komma igång och munhuggas igen. Formuleringarna och ordsvängeriet, som vi bägge älskar, jargongen och fikonspråket, det är förbannat kul. Vi har jobbat vårt sist pass ihop idag, och jag kostar på mej att vara lite sentimental... "men skit i det, nu tar vi lite glada nyheter!".

... nu haver jag haspat, precis överallt...

En händig människa från ett vaktbolag har installerat ett larm i vårt hus idag. Det verkar vara ett smart och modernt system som på nåt obegripligt vis använder sej av mobiltelefonnätet. Det har till och med rörelsedetektorer, vilket känns lite extra hitech. 
Det sitter också en enorm klisterdekal på vår garagedörr, och på den står det "larm med åtgärd". Vad bra att nåt verkligen händer om larmet triggas!

Anledningen till den här investeringen är min psykopat-, pedofil- och pundarefobi, samt makens skräck för att nån ska klubba ned mej när han i tjänst på annan ort. Ja, det verkar ju klokt alltsammans. Nu kan jag larma källaren på nätterna, och ingen kan (rimligtvis) mer än öppna dörren om huset är tomt och larmat. På nåt vis känns det också kul att lura nån dum tjyv på möjligheten att sno våra grejer.

Maken är nog egentligen mest rädd för spöken, gastar, mylingar och poltergeistfenomen etcetera. Han hävdar bestämt att om det kommer en psykopat, så kan han i alla fall slå denne på käften. Det är det svårare att göra med något obestämbart som flyttar möbler, eller skymtar förbi i speglar. Och visst, det kan man ju hålla med om.
Tycker nog dock att det är mer befogat att vara rädd för galningar, de är ju inte det minsta förutsägbara (de bor till exempel inte alltid i gamla slott, på vinden eller spindelvävsförtätade källare).

Varje gång vi är hemma hos nån som vi aldrig har hälsat på förut, så frågar jag alltid om det spökar. Det är jätteintressant, tycker jag, svaret (min tolkning inom parents nedan) på den frågan säger en del om folk:

"Nä, det tror jag inte. Har jag inte tänkt på." (Den som bor där skiter i vilket, och det spökar säkert inte.)

"Varför frågar du det?!" (Är jätterädd att det ska spöka, tror att jag är synsk och ser nån gammal överste i finsoffan.)

"Nja, ibland kan jag känna att jag inte är ensam när jag sitter i köket." (Tror på spöken, skulle vilja se ett och har förmodligen inte märkt att grannens katt kommit in genom altandörren.)

"Vadå, tror du på sånt, eller?" (Tycker jag är världens flummigaste tönt som tror på spöken. Tror att jag ska komma tillbaka dan efter och elda salvia och hänga upp drömfångare i varenda hörn, om de svarar att det spökar.)

"Ja, det är ju inte nån som har blivit mördad här, om du trodde det." (Tror att de blir anklagade för att ha lik i garderoben. Och antagligen händer det skumma grejer i huset.)

Jag har i alla fall inte sett nåt spöke i det här huset som jag bor i nu,  jag visste redan från början att det inte fanns nåt sånt. Det är skönt med lugn och ro på nätterna.
Därför är jag ganska säker på att vaktbolaget inte behöver rycka ut hit på grund av att någon, som de inte kan slå på käften, har svischat förbi rörelsedetektorerna.

Lurig julklapp

Jaha, en timme med suveränt duktige pt:n idag. Jag undrar hur det kommer att kännas imorrn... jag har träningsvärk i händerna redan.
Ja, det där lät ju rätt märkligt ska jag erkänna. Jag har alltså boxats, det är därför jag har blåmärken mellan fingrarna och träningsvärk i händerna. Det var ruskigt kul, jag har aldrig haft ett par boxhandskar på mej överhuvudtaget, så det var nytt.
Undrar vad det är som gör att man blir förbannad, bara man får på sej handskarna? Kom på mej själv att stå där med djupaste arga rynkan mellan ögonen och tänka "nu ska han få".
Hehe, misstänker att det var det som var avsikten.

Nya lurar fick jag också, men på ett oväntat sätt. Maken läste mitt inlägg och blev helt förfärad, det visade sej att han varit och köpt ett par Sennheiser som julklapp! Så det var han ju tvungen att avslöja och jag fick öppna mina klappar nåra dar förtidigt (det andra innehöll en såndär fiffig hållare till podden som man sätter på överarmen när man tränar, funkade utmärkt).
Bra ljud då?
Jajjemän, super.

Vackert väder

Det är bara att erkänna; jag är en sucker for boy bands.
Satt just i bilen och lyssnade på radion, idol-snubbarna Danny, Erik och Mattias presenterade sin lilla trio. Förutom att de faktiskt var förvånansvärt roliga, så kan de naturligtvis sin sak och levererade stämsång. Nu var det ju nån av dem som hade fått nåt i halsen och inte hittade tonen, men det förlåter jag så gärna. Deras version av "All for Love" lär bli en hit, det behöver man inte vara Clabbe för att räkna ut. Originalet med Roddan, Brian Adams och Sting ligger ju förstås några nivåer högre, det är ju lite mer röstkaraktär på de snubbarna.

Så här i juletid är det ju annars lite av en plåga att röra sej ute på stan. Förutom trängsel, som jag avskyr, är det bjällerklang och Christer Sjögren i varenda högtalare. Usch. In med lurarna i öronen och på med podden. I vissa butiker är det ingen idé att försöka överrösta, jag har redan tinitus och vill inte göra saken värre.

Likadant är det på gymmet, ingen julmusik förvisso, men där har de kört Martin Stenmarck i tre veckor nu. Och så har mina lurar gått sönder beyond Karlssons klister, så idag måste jag försöka hitta nya, helst några som inte ramlar ut hela tiden. Jag vet inte om jag har nån konstig form på mina ytteröron, men inget tycks passa. Har haft ett par in-ear nu, skitbra ljud men inget vidare när man tränar. Idealet vore väl ett par sköna muff-lurar, men de är lite svåra att klämma in under cykelhjälmen (ja, jag har cykelhjälm, det har man när man har sett vad en trottoarkant kan göra med en människas bakhuvud). Tror jag ska gå till nån liten nördbutik och be om hjälp.

På jobbet har vi aldrig nån musik, förstås. Personalen kunde ju bli helt distraherad! Rena rama synden.
En kväll när patienterna gått hem, halade jag upp min telefon (som har en liten högtalare och mp3-minne) och så lyssnade vi på Jakob Hellmans "Vackert väder". Allt blir så mycket roligare med musik.
Till och med journalföring i ett obegripligt dataprogram.


En dag mot kommersialismen

Igår var det ju den där dan när man inte skulle handla nåt, för att visa sitt missnöje mot den ökande kommersialismen i samhället.

I mitt idealliv bor jag fortfarande i ett ekologiskt kollektiv i Vassmolösa och odlar till husbehov i min ruffsiga trädgård. Omgiven av höns och kattor och ankor hasar jag omkring där i min träskor och vänder jorden försiktigt för att hålla mej vän med maskarna. Barnen går i föräldarkooperativet som anammat nån obegriplig pedagogik och fröknarna har bara ekologiska bomullskläder och tovade tofflor. Det dricks örtte och äts mjölksyrade morötter och vitkål, det separeras urin från faeces på dasset, det räfsas och komposteras. "Det är ett högt liv", som Winnerbäck sjunger.

Detta ligger ruskigt långt från sanningen faktiskt.  IRL lever jag det vanliga förortslivet. Det jag gör för att bromsa den globala uppvärmningen äts upp direkt när jag startar familjens enorma fyrhjulsdrivna Volvo. Tror jag måste cykla till jobbet åttahundra gånger för att uppväga en enda kallstart med den bilen. Och kommersialismen har i mej en givmild sponsor. Hej hej killen på Statoil som lämnar ut mina paket från HM:s nätshop! Hej hej alla på Stadium! Hej hej Ingvar, tack för att du ville bygga ditt stora möbelvaruhus en kilometer från mitt hem!

Eh, ja. Det gick ju som alla förstår sådär för mej igår. Jag tycker i och för sej att livet mer och mer tycks snurra kring att köpa på sej prylar, dyrt eller billigt - vem bryr sej. Det känns ju sorgligt att njuta av att handla onödigt prylar. Har trots detta upptäckt att jag själv trivs med att komma hem med en kasse i handen, trevligt att unna sej nåt, tänker jag. Åh, va ytligt! 

Igår tvekade jag inte ens när tjejen i parfymeriet konstaterade att jag var på väg att investera 850 spänn i mineralrouge, rengöringsmousse av dyraste märket och rakkräm till maken. I poshiga klädbutiken (som jag inte vågade gå in i för ett halvår sen) gick ytterligare en tusenlapp åt till att addera en  tjusig kofta och lite annat till garderoben.

Och nu har jag tillbringat en dag i mina överlägset dyraste underkläder nånsin. Tvåhundra och femtionio spänn för ett enda par hopplöst präktiga Björn Borg-trosor.
Jag tror jag tar en tallrik ekologisk fil och hemgjord müsli till kvällsmat idag. Det känns bra.


En stilla flirt blir bra, tack!

Har haft anledning att fundera över vad som händer i en kvinnas psyke under mammaledigheten. Det kan vara ett otroligt stressande liv, kanske inte så mycket för att barnet sover dåligt eller kräks ner en hela tiden, utan för att man inte får nån direkt bekräftelse under den här tiden.

Oftast handlar det kanske om så mycket som 18 månader, då man är isolerad med andra mammalediga, deras barn och olika bebisaktiviteter (som ju är roliga för barnen, men oftast verkar som nån slags röta i en vuxens hjärna).

Och samtidigt som vi kvinnor fikar, byter recept (många önskar att det hade varit på roliga piller, men oftast är det pajer och kakor), går till öppna förskolan eller vänder och vrider på bebiskläder på klädvaruhusen, då är karlarna ute i arbetslivet som vanligt. Där myser de omkring och får ryggdunkningar, gratis luncher, löneförhöjning och bekräftelse hela dagarna.
Antagligen går då kvinnan hemma, smakar sej igenom alla recepten, har en usel inkomst och känner sej fet och allmänt förbisedd. Det finns liksom ingen myndighet som har lagt sej för att ringa upp alla mammalediga och tala om hur duktiga och kloka de är som tar hand om sina små. Det finns ingen extra föräldrapenning som man kan få sej tilldelad för att man är speciellt duktig på att göra potatismos eller få bort fläckar av blåbärspuré från barnkläder.

När de där månaderna sedan gått, och man kommer ut i arbetslivet igen, då kickar liksom livet igång igen på nåt vis. Oj, vad mycket människor man får träffa. Titta, världen fanns ju kvar, va kul!

Tror det är vid den här tiden alla tjejer måste få mycket plats och tid för sej själva. Det är inte för att vi inte älskar vår barn och män som vi vill ta en extra krogsväng eller tur till gymet. Det är kanske för att vi har haft så mycket familjeliv och närhet länge, att vi måste se om benen bär oss utanför det livet också. Duger man fortfarande? Är det nån som tycker man är fin? Kan nästan lova att de flesta av oss inte kommer att göra bort oss, en stilla flirt duger gott.


Jag vill strejka!

Tror aldrig jag har varit så förbannad efter en vecka på jobbet. Det har varit SÅ mycket att göra. Patienterna har varit sjukare än vanligt, vi har varit färre personal än vi brukar och alla har varit förbannade. (Utom, märkligt nog, läkaren som brukar vara allmän kolerisk och kasta saker omkring sej, han har varit helt lugn.)


Antagligen beror det på årstiden, ingen är ju precis pigg och glad automatiskt. Dessutom dålig planering, den skulden lägger vi på arbetsgivaren och cheferna. Och så slumpen, inkommande patienter har varit fler än de som fallit ifrån. Vi kanske måste jobba flera pass, var beskedet. Men, hallå, personalen räcker ju inte till till de pass vi har nu. Eh?


I denna veva har jag fattat ett beslut: jag ska ta bladet från munnen och säga vad jag tycker. Jag ska sluta smyga omkring och gnälla i bakgrunden. Jag tänker ta eventuell skit, och ge mej själv rätten att bli förbannad. Nu får det, ta mej fan, vara bra.


Vi anses vara kallade att göra vårt jobb. Folk tror allmänt att vi drivs av nåt högre syfte i vårt dagliga värv, det är därför vi är glad att få 18500 i ingångslön efter tre års högskoleutbildning. Och eftersom vi med så lätta steg dansar omkring på vår arbetsplats, så kan vi gott handla vårt eget fika, betala våra arbetsskor ur egen ficka och ta risken att bli smittade med allehanda baciller och ta emot hot och förolämpningar från patienter utan att det känns det minsta förnedrande. Trodde ni att vi har nåt slags risktillägg? Nänä, ingenting.
Faktum är att vi är så nöjda med våra arbeten att vi gärna står där i våra säckiga vita kläder och tar skit från läkare som har en dålig dag. Vi sitter och väntar på läkare som inte kommer i tid till avtalade möten, och vi tycker inte det gör nåt för läkarna är ju lite finare än oss, och vi är ju knappt värdiga deras tid. Vi tar också gärna emot och utför, för våran yrkeskunskap ovärdiga, arbetsuppgifter som att städa, sortera sopor och plocka disk.


Är vi inte fina människor, så säg? Vi frågar ju aldrig efter nåt extra! Nej, vi blev inte ens arga när landstinget tog bort vår friskvårdstimme, möjligheten att en gång i veckan ta en timme av arbetstiden till att ta hand om oss själva. Vi som lägger 90 procent av vår energi varje arbetsdag att ta hand om andra, vi kan inte ens få en betald timme i veckan till träning.


Missförstå mej inte nu, varken jag eller nån av mina kollegor har utbildat sej till syrra för att tjäna en massa pengar, nä så dumma är vi inte. Men jag skulle kunna sätta en spänn på att de flesta av oss nog trodde att vi åtminstone skulle bli behandlade med respekt, som människor, professionella och arbetskamrater. I stället får vi gå hem från jobbet och de flesta dagar känna oss pissade på.


Häromveckan gjorde de finska syrrorna slag i saken och sa upp sej - allihop. Naturligtvis tog det hus i helvete, och jag tror de fick bättre betalt i slutänden. (Vårdfacket anser att massuppsägningar i Sverige på initiativ av facket skulle uppfattas som en fientlig handling mot arbetsgivaren. Hu! Hjälp, landstingsgubbarna blir arga!)

Det är dags att säga ifrån, och tydligen vi måste börja var och en för sej. Vi får väl ta det dag för dag, i varje situation där det behövs. Jag tänker börja nästa pass, hoppas på att få sällskap.

Nu får det, ta mej fan, vara bra.


Sätt dit prickarna - nu!

Läste en intervju med Henrik Zetterberg i Sportmagasinet. Trevligt att höra hur han har det i Amerika, med tutt-Emma och allt. Många intressanta fakta framkom; Emma är en viktig del i hans hockeyframgångar, han har slutat snusa och han kallas till vardags i Red Wings för "Hank".


Det sistnämnda har jag problem med, jag retar mej på detta. Typiskt amerikaner! Bara för att de inte kan bjuda till och försöka uttala utländska namn, så måste de kalla Zetterberg för "Hank". Amerikansk engelska är ju liksom inte normen för alla världens språkliga uttal, vi är många andra här på klotet som talar helt andra språk.


Nu är ju kanske inte fallet "Hank" det värsta exemplet. Det är ju något av ett barndomstrauma när min idol kallades "Enge-maerr Stejnmaark" i Lake Placid-OS. Vidare har vi ju lämnats undrande vid tv-apparaterna när det har talats om "Ijylwa Nowain", "JainOwa Wall-denaar", "Thereesch All-schammar" och "Poöeer Svurtwurrdet" av utrikisika kommentatorer.


Lyckliga är ju de svenska NHL-spelare som inte har å, ä eller ö i sina namn, de får ha sina namn rättstavade på matchtröjorna. Jag hade ta mej sjutton krävt att få mitt Å med ringen på plats, nåt måste man väl ha att säga till om när man tjänar typ en halv miljon dollar i månaden och är älskad av alla. De heter ju Holmström (som för övrigt kallas för "Homer", vad har Homeros med saken att göra?), Bäckström och Jönsson. Sätt dit prickarna! Amerikanerna tycker ju själva att de har världens bästa land, de måste väl ha prickar!?


Ännu lyckligare är väl de svenskar eller andra som har namn som utan uttalskrångel, Michael Nylander till exempel eller Forsberg, det blir så mycket enklare för de stackars amerikanerna. Man kan ju stå ut med att kallas "Neelander" eller "Forceburg", det blir liksom värre med "Nicholas Liddstroum" och "Tejmou Sill-lánni".

Annars kanske vi skulle börja ge konstiga smeknamn åt amerikanska idrottare? Vad skojigt!  (Vi provar med nåra hockeyspelare.) Vad sägs om  "Ajjsan", "Grettan" eller "Gåman"? Eller nåra sydeuropeiska fotbollsspelare; "Pessan" (otroligt roligt när nån sa "Pess-åtto" på tv härförleden), "Cammis" eller "Tottis". Nu kommer ju inte de smeknamnen ha nåt större genomslag, förstås...


Hursomhelst, det är fritt fram att kalla folk vad som helst, tydligen, stava deras namn kan vi göra lite som vi vill också. Jag kommer fortsättningsvis alltid uttala Cesar Santins namn med Billy Landsdownes fantastiska nasala brittiska uttal; "Ci- saa".


Musik

Musik är ett av mina stora intressen. Eller som Sting säger det "There's no religion but sex and music".

Förmedlar här en liten lista på grymma låtar:


1. "Stenkusten" med Ulf Lundell. En av hans allra bästa tycker jag, underbar text.


2. "Slow Dancing in a Burning Room" med John Mayer. Bitterljuv historia om hur svårt det kan vara att inse att ett förhållande håller på att ta slut. Komplett med ett litet gitarrsolo.


3. "Someone Else" med Tingsek. Udda, skön med ett underbart beat.


4. "Hallelujah" med Jeff Buckley. Det är väl ingen nyhet att Buckley gör mos av Leonard Cohens original. Magnifikt.


5. "Desire" med Ryan Adams. Avskalat och vackert. Fantastiskt munspel. Ja, hör själva.


6. "Coney Island" med Van Morrison. Om välsignelsen i att få uppleva en helt vanlig dag.


7. "I Wish" med Stevie Wonder. En riktig klassiker. Tänk att hela denna ljudmatta är äkta, inte en enda dator inblandad!


8. "Electrical Storm" med U2. En av deras allra bästa, Bonos röst är otrolig. Visar hur mångsidiga de är.


9. "Cannonball" med Damien Rice. Kommer förmodligen stå kvar på listan över mina absoluta favoriter när jag sitter på hemmet.


10. "Born to Run" med Bruce Springsteen. Omöjligt att göra en sån här lista utan Springsteen, den som inte har hört honom live, har missat en stor upplevelse.


Nej, det ska inte handla om min röv!

Har lovat att inte blogga om min röv. Jag förstår inte vad som skulle vara intressant med det.


Ji-hou, en tjej som snackar om sin rö-öv, gu va in-tre-ssant!


Hur ser min röv ut i den här klänningen? Hur rör sej min röv när jag går?
Eller - behold! - hur har min röv förändrats genom åren? Här följer en redogörelse för detta!

Vem är intresserad? Jag är full av undran!


Kan det vara nån slags igenkänningsgrej? Ho-ho, min röv ser också ut så i en tubklänning. Eller gu va skönt också nånannan har detta förhållande till sin röv, vilken lättnad.


Njae, inte är vi tjejer väl så komplexa?

Vågar vi ta våra rövar vid handen (eh?) och erkänna att de finns till?
Vågar vi ställa oss upp inför andra kvinnor och säga: "Hej, jag heter Mona," ("Hej Mona!") "och jag har en röv."

Kan vi sitta i fikarummet och anförtro oss till kollegorna; "ja, du vet - hrmm - jag har ju också en röv..."?

Alla kvinnor är ju verkligen så här fixerade vid sina rövar.


Låt oss alla tala om detta, låt oss reda ut dessa viktiga frågor!
Inga problem kring rövarna ska kvarstå, när alla kvinnors samlade kraft har bearbetat den här frågan!
Låt inga andra livsfrågor stå i vägen för samtalet om den kvinnliga röven!
Inga medel skall saknas, inga resurser skall undanhållas! Inga medier skall stå oanvända!


Låt oss alla hjälpas åt att sprida budskapet. Så här i juletid...


Ned med julen!

Idag snackade vi om julångest på jobbet. Jo, jag och många andra har det - julångest alltså.

Det handlar inte alls om att inte ha hunnit med att shoppa julklappar, lägga in sill eller skicka fyrahundra egenhändigt ihoppysslade julkort. Det har inte heller så mycket med mörker, avsky för kommersialism eller brist på pengar att göra. 


Nej, det framkom att de som främst var drabbade var skilsmässobarnen. Vi är ju inga barn längre, men lik förbaskat kryper det på oss ändå varje år. Trots att vi har egna barn, nya traditioner, hyffsat nyktra och trevliga familjer, så vill vi bara att det ska vara över.


Maken förvånas varje år över att jag inte gillar julen. "För mycket tråkiga minnen", säger jag. Och han kontrar med "men vi har ju våra traditioner". Jo, jag vet.
För mej är barndomsjularna som nåt slags trist färgbad som jag legat i, och som aldrig går att skrubba bort från skinnet. Julen är skrik och gap och tråkigheter och dåligt samvete. Tyvärr, men det finns ingen reset-knapp att trycka på.


Advent gillar jag, ljus i fönstren efter det långa mörkret i november. Jag kokar lite fudge, bjuder kollegorna på glöggkväll och ser fram emot lucia. Jag gillar att köpa julklappar, julmusik går an, skinkmackor - jovars. Sen får det gärna bli nyår direkt, om jag fick bestämma.

Framförallt är det kanske de där jularna när man förväntades att själv ta sej runt till olika hushåll med olika konstellationer av föräldrar och sambos. Då var man för lite tid på det ena stället och den andra föräldern tyckte man var för länge hos den förste. Eller så var det mor- eller farföräldrar som inte besöktes tillräckligt, och då skulle man ha dåligt samvete för det. Kollegan K uttryckte det så bra: "Man fick sitta en hel julafton och lyssna på när någon klagade på att man inte skulle vara där juldagen också. Men, jag är ju här nu, ska vi inte ha trevligt då?".


I protest mot allt detta satte mamma och jag upp en rosa plastgran ett år. En annan jul åt vi tacos. Vårt bästa julpynt var en liten rosa gris som höll en skylt på vilken det stod "Ned med julen".
Vi kom att lägga allt mer krut på att fira påsk (som jag fortfarande tycker är en underskattad högtid). Och innan A kom in i bilden var jag nära att avskaffa julfirandet för egen del. I stället blev jag då del i en familj med helt normala julvanor typ ris á la Malta, finkläder, julbord och nubbe.


Och tur är väl det. Jag tror att jag lyckats undvika att överföra julångesten på mina barn. Det enda de märker av, är att jag varje år protesterar mot granen. Så låtsas jag bli övertalad, och barnen blir jätteglada. Jag hoppas och tror att de ska se tillbaka på jularna med glädje när de blir stora.

Men granskrället, den åker i alla fall ut på tredjedan.


Allt enligt planerna

Kuckeliku, klockan sju var det lusse på dagis imorse. Lilla E ville plötsligt inte vara lucia som vi hade planerat, utan tärna. Detta var i och för sej lite av en lättnad, då bara fyra av fem ljus ville fungera i luciakronan. Svärfar och jag mekade och styrde med kronskrället en halvtimme igår kväll, men fick ge oss.
Det här är ett ganska bra exempel på hur dåligt förberedd jag är jämt. Kanske kunde man ha kollat kronan nån dag innan så att man hade haft tid att köpa en ny? Kanske hade man till och med kunna vara liiite förutseende och skaffat ett tärnljus, ifall dottern skulle vilja vara tärna? Nä, icke så.

Nä, när jag ska åka i väg på nåt, så springer jag för det mesta runt i huset med skorna på och letar efter exempelvis nycklarna, podden eller mobilen. Det leder också förstås till att jag får ont om tid och blir irriterad.

När jag skulle bjuda på glöggkväll för ett par veckor sen, visade sej min dåliga planering (och en rad fobier) tydligt. Kollegorna skulle komma vid fyra, och klockan elva var jag på det stora möbelvaruhuset och letade glöggmuggar. Halv tolv var jag i mataffären och köpte lättglögg. Klockan två började jag koka gröt och vid tre kom jag på att barnen kanske skulle ha nån middag innan allt godis kom fram på bordet. Kvart i fyra hade jag panik för jag fick för mej att inte glöggen skulle räcka (lösningen på det hade väl varit att hälla sprit i lättglöggen och se glad ut), och tio över började jag undra om jag hade sagt fel dag till alla.

Konstigt nog landar jag dock oftast på fötterna till slut.
Glöggkvällen var supertrevlig, glöggen räckte och alla var glada.
Maken slöjdade till ett tärnljus av det ena ljuset från den trasiga luciakronan (hade jag aldrig kommit på själv) och rotade fram glitter bland julgranssakerna.
Och det är tur att de säljer så fina vattenflaskor på gymet, för jag kommer väldigt ofta dit utan. Idag fick jag köpa ytterligare en. Jag får väl vara glad att jag kommer iväg överhuvudtaget.


En vit jul

Läste om en kvinna som vuxit upp med missbrukande föräldrar (det här blir muntert, tänker ni). För henne innnebar julen bara att hennes föräldrar satte sej i soffan och söp och sen blev allt ett enda kaos. Detta apropå julångest.
Hon beskrev att deras soffa hade luktat piss och öl, och att hon hade fått ta hand om sina föräldrar som om de hade varit sjuka barn. Ja, ni fattar, en dysfunktionell familj, som det så fint heter nuförtiden.
I den familj hon själv nu skapat som vuxen, med barn och man, hade de vuxna valt att inte dricka alls och hon uppmanade alla att skriva på nåt slags nykerhetskontrakt inför julen.

Jaha, tänker jag. Vad är det som den här kvinnan kan tjäna på att gå ut i pressen och tala om för andra att "jag led på grund av alkohol när jag vara liten, och nu vill inte jag att nån ska dricka för att det är jul"?

Jag har själv vuxit upp i en familj där det funnits missbruksproblematik. Men själv har jag inga problem med alkohol eller andra droger, därför förstår jag inte varför jag skulle behöva skriva på ett kontrakt som garanterade min nykterhet under julen. Jag har däremot, året runt och i alla sammanhang, lovat mej själv att mina barn aldrig ska behöva lida eller på andra sätt påverkas negativt av att jag ibland dricker alkohol.

Jag håller med om att alkohol och andra droger förstör otroligt mycket för väldigt många, men hallå, det händer året runt! Och, hallå igen, det är inte alla som dricker som pissar på sej och spöar upp sin familjer. Det är inte alla som tar alla julklappspengarna och köper sprit för dem.

Jag tror nämligen att de som missbrukar alkohol, droger, sex, mat, spel eller vad det nu kan vara, är sjuka. De lider av en sjukdom som tar en livstid att rehabilitera. Då hjälper inget kontrakt om en vit jul. Då handlar det i stället om att hålla sej nykter livet ut, för att överhuvudtaget överleva.


Uppladdning och nedladdning

Laddar inför tisdagens träningspass med pt:n.
Hua, jag har bestämt att vi ska köra kondition och jag misstänker att jag kommer att få äta upp det...

Var på gymmet i eftermiddags och rev av mitt vanliga konsitionspass; 45 minuter/ 5 km på löpbandet, inte så avancerat. Ett av mina mål när jag började träna var att jag skulle kunna springa, för det tycker jag ser så härligt ut när folk gör. Och det har ju gått bra hittills, nu kan jag jogga 20 minuter i 8 km:sfart, det är jag skitnöjd med. Det går inte fort, men det går bra.

Har ett problem med träningen dock, och det tog jag omedelbart upp med pt:n när jag började träna:
Jag blir så jädrans bitig när jag styrketränar, jag vill inte bli ännu mer kort och satt!

Jag ville vara slank och behålla min vikt (jag var rätt utmärglad i somras, vägde fyra kilo mindre än jag gjorde på gymnasiet och hade storlek 34 i brallor). Efter att ha tränat 2 ½ månad har jag nu i stället gått upp två kilo och börjar mer och mer anta Anja Pärsons kroppsform. *SUCK*. Nu snackar vi världshistoriens mest bålstabila människa!
Men jag har fått inse att det bara är att gilla läget, jag har en kropp som svarar på styrketräning direkt. Alla hypersmala jeans som jag köpt senaste året går nu knappt att knäppa för de räcker inte över höfterna på mej.

Nej, jag klagar inte. Faktum är att jag trivs bättre i min kropp. Jag har inte ont i ryggen längre och är över lag nöjd med resultatet hittills. Min hållning har blivit bättre också, vilket också var ett av mina mål.

Och sen känns det som jag träffat en massa nytt folk. Det är "hej hej" hela tiden med alla roliga människor på gymmet. Idag trodde min asiatiske vän (har ingen aning om vad han heter) att jag ramlade på löpbandet när jag hoppade på ett ben en bit för att jag var tvungen att klia mej på benet.

Nu sitter jag här, två kesomackor och ett kokt ägg senare. Håller på och brottas med Coldplay, som jag har nån slags hatkärlek till. Träningsspellistan på podden var lite uttjatad, har nu uppdaterat den med ytterligare Stevie Wonder, Pouges och lite radiopop.

Har laddat hem lite mer julmusik också, det är väl nån form av terapi antar jag. Jag KBT:ar mej själv med julmusik, om ni fattar.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0