Det roligaste jag vet

Monty Python "Spam", Svarte riddaren, olympiaden.

Mia & Klara Gulletussan, Imse vimse spindel, Tabita igen.

The Office m Gareth och Tim.

Svenska för nybörjare från Hipp Hipp. Och Tiffany i Stockholm.

Eddie Izzard Cake or death?, om tvåspråkighet och franskaböckerna.

Little Britain m Vicky, den mystiske skotske hotellgubben och Ann.

George är marinbiolog.

Man stroke woman Men are bastards, Man with a flu, Evil house.

En sentimental låtlista

"Dancing With Tears in My Eyes" - Ultravox. Minns att jag grät när jag såg videon på tv, när jag hade de ständiga hoten om kärnvapenkrig i färskt minne. Låten är från 1984, jag gick i fyran. Då är man onekligen lättskrämd också.

"White Wedding" - Billy Idol. Hörde den på radion häromdan. Radiosporten är bra på det viset, man får höra gamla låtar som man nästan glömt bort. Jag gillar den här låten i alla fall, den är härlig 80-talsrockig.

"Can't Fight This Feeling" - REO Speedwagon. Jamen, är den inte ljuvlig? Kan man nästan inte känna hur det var att dansa tryckare på skoldiskot? Jag får nästan handsvett igen...

"The Power of Love" - Frankie goes to Hollywood. Den är fortfarande bra, eller hur? Älskar raden "I'm so in love with you, hurts the soul..." Sen är jag väldigt förtjust i Jesus-temat, hela videon är en enda stor julkrubba.

"By My Side" - INXS. Det finns hur många bra INXS-låtar som helst. Skit att folk knarkar och blir galna! En låt till, som bonus.

"Blue Sky Mine" - Midnight Oil. Oj oj, munspelet i introt river hål i bröstet på en, underbart! En påminnelse för mej om min idealistiska ungdom, då det var viktigt att inte tanka på Shell och äta på amerikanska hamburgerkedjan.

"Don't Dream It's Over" -  Crowded House. Den är ju så bra! Förresten finns det ungefär tio låtar till med Crowded House som är ännu bättre.

"I'll Be Over You" - Toto. Hua, va många gånger jag har lyssnat på den här låten, "I Won't Hold You Back Now", "These Chains" och många andra Toto-låtar. Ett av mina, rent historiskt, favoritband.

"Endless Summer Nights" - Richard Marx. Numera kallar jag såna här saxfonsolon för "pettingsaxofon"... ja, hursomhelst. Upp med tändarn!

"Boys of Summer" - Don Henley. Nästan så man måste skaffa sej ett par Wayfarer igen...

"Still Got the Blues for You" - Gary Moore. Svårt att inte tycka om en kille som kan spela gitarr på det viset. En annan höjdare är ju också "Empty Rooms".

"Still Loving You" - Scorpions. Jag är lite svag för hårdrocksballader, det här är en av de bästa tycker jag. (Råder lite tvekan om det verkligen är Scorpions... den kan vara Dokken som gjort originalet. Nån som vet?)

"Om du var här" - Ratata. Videon, låten... jag tror nästan jag spelade sönder den här lpn. Bara en snutt av videon här, men ändå.

Muren och böckerna

De olympiska cyklisterna hojjar förbi den kinesiska muren, och jag får direkt Evert Taubes rader i huvudet:

"Det var Chi Huang Ti,
kung av Tsin,
som lät bygga den kinesiska muren
och bränna alla böcker i Kina."

Jag vet inte när jag lärde mej dem, men jag tror det var på högstadiet.
 
På gymnasiet hade jag en ganska excentrisk samhällskunskapslärare. Under våra tre år på Stagneliusskolan, talade han ständigt om att vi var hans bästa klass nånsin. Han tycker faktiskt att vi var så begåvade och intelligenta, att han klev av läroplanen helt och hållet och lät oss bestämma vad vi ville lära oss mer om under vårt tredje år. Vi valde bland annat  Kina, och jag tror vi ägnade nästan en hel termin åt kinesisk historia. Nu skulle jag ju ljuga om jag sa att jag kom ihåg en massa, men en del sitter där i bakhuvudet; Chiang Kai-shek, Goumindang, De fyras gäng och Kulturrevolutionen.

Nu beklagar sej folk över att Kina får vara värdland för OS. Tja, ska man tänka så, är det ju inte många länder som borde få ha OS. USA? Ryssland kanske? Australien? Hjälper det om man bara har en aborigin som tänker elden på invigningen, är allt förlåtet sen?
Jag tror det är bra med fokus på länder som har svårt med demokrati och mänskliga rättigheter. Och i vilket fall är det ju lite sent att beklaga sej nu, när spelen är igång. 
Nä, nu har vi ögonen på skitstövlarna. Knappast kan det ju bli värre för kineserna i allmänhet efter OS. Det lär väl inte bli fler bokbål i alla fall. Inte nu, när varannan kines går omkring med en kameramobil i fickan.  På så vis skjuter de alla skarpt mot överheten.

Boktips

Det har blivit en hel del läsning den här sommaren. Det har varit allt från favoriten Steinbeck till mer lättsam litteratur.

Just nu är jag mest sugen på att åter läsa Vilhelm Mobergs romansvit om Utvandrarna. I sitt Sommar-program talade Björn Ulvaeus så varmt om böckerna, och jag har dem ca nio år bakom mej i tiden då jag läste dem när jag väntade mitt första barn. Då gav historien en bra distans till alla förbud och pekpinnar kring hur man ska bete sej när man är gravid. En utmärkt påminnelse om hur jädrans bra vi har det om man jämför med vad de hör människorna fick utstå för att få ett lite bättre liv.
(När jag väntade mitt andra barn, läste jag förövrigt Raskens av samma författare. Och ja, vi har det förbaskat bra nuförtiden.)

I sommar har jag hittills läst följande böcker:

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. Nja, inledningen är dramatisk och spännande, men tyvärr blir det mer och mer tantsnusk ju längre historien lider. Utger sej för att porträttera en "stark" kvinna, men kvar blir bara bilden av en knäsvag och svimfärdig tonårsförälskad kvinna. Trist. Intressant tema dock, varför finns det luckor i listan med påvar? Finns det kanske några utklädda kvinnor gömda där?

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones. 1300-talets Barcelona, hur mycket vet man om det? Lite långsökt historia om en bonde som flyr undan elaka adelsmän med sin lilla son under armen. De båda hamnar i Barcelona, och man får följa deras bägge liv i staden. Naturligtvis var författaren tvungen att mixa in ett par kärlekshistorier, med följden att det mest blir - ja - tantsnusk.

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert. Sann berättelse om författaren själv som efter en  långdragen och smutsig skilsmässa ger sig ut i världen för att få ordning på sej själv. Hon reser till Italien, Indien och Indonesien och träffar alla möjliga människor som alla har något att lära henne. Rekommenderas varmt för sina lättsmälta och kloka insikter. Kan nån lära mej meditera?

Flyga drake samt Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Skildrar livet i Afganistan, från 60-talet och fram till nutid. Underbar läsning; allmänbildande och mycket rörande.

Bitterfittan av Maria Sveland. Borde läsas av alla, både kvinnor och män. Kanske framförallt unga kvinnor, nyttigt läsning innan man bildar familj.

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk. Usch så deprimerande, läs inte denna om ni funderar på att att skiljas! Eller kanske ändå, gör det...

Den trettonde historien av  Diane Setterfield. En underbar skröna, saga, släktkrönika och spökhistoria. Rekommenderas varmt till den som vill ha en bok att sträckläsa. Man sugs in i berättelsen, och inget slutar som man har tänkt sej. Välskriven också, inte ett enda drag av tantsnusk.

Parallellt med alla dessa böcker, läser jag högt för barnen ur de klassiska böckerna om Narnia. Det går lite si och så, för lyssnarna alltså. Kanske är det lite för svårt, för få bilder och mycket annat att tänka på. Men det går framåt, och vi har en hel vinter på oss. Jag vill minnas att jag slukade böcker när jag var 8, dels läste jag själv, dels läste mamma högt. Tillsammans läste vi bland annat Tordyveln flyger i skymningen och alla böcker ur Skuggan över stenbänken-serien av Maria Gripe. Så jag tror jag kommer fortsätta insistera på högläsning ett tag till, bara för att jag också tycker det är kul.

Lagom ambition på träningen

Idag delade jag min träningsrunda med en till synes ändlös ström tävlande triatleter. Stackars dom, eller kanske inte ändå. De får fasen skylla sej själva.

Jag är lite fascinerad av folk som orkar späka sej på det där viset. Samtidigt tycker jag att de är galna, så jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Adrenalin- och endorfinpundare, bah!

Jag gillar själv att träna, och tidvis brukar jag bli lite manisk. Om inte annat, är träning ett bra sätt att hålla leda och depression på håll när det är mörkt och kallt.

De var så trötta och slutkörda en del av triatleterna, en del var tomma i blicken, andra fokuserade. En kille jag såg, sprang i foppa-tofflor. Undrar hur han tänkte. En annan hade ett stort taliban-skägg, outhärdligt varmt en sån här dag måste man anta. Och de slet på sina kroppar, gav upp och gick en bit, drack cola och åt gurkbitar. En kille hade börjat ragla lite lätt, och slutet på hans tävling var nära. Nåt i planeringen hade gått snett, helt klart, och nu var det tomt i tanken.

På de här sju veckorna jag varit ledig, har jag tappat tre kilo. Jag antar att det är min fina begynnande tvättbrädsmage, min stabila bål och mina starka ben som ligger kvar i nån solsäng nånstans mellan Kalmar och Mallorca. Och nu kommer det ta en månad att starta upp igen och återfå en bra grund. Det är det värt ändå, värt att vara helt ledig, inte träna och ändå inte gå upp ett enda hekto.

RSS 2.0